Annorlunda Köttfärs sås

Idag överträffade jag mig själv alla åt så det blev inget foto för grytan var tom när vi var klara.

600 gram köttfärs
1 gul lök
1 solovitlök
1 burk kokosmjölk
1 dl mellangrädde
1 krm paprikapulver
1 krm svart peppar
2 köttbuljong tärningar
lite salt
gröna bönor
stö lite hackad purjolök över


Fräs köttfärs, vitlök & gulök
häll i grädde & kokosmjölk
kryddor, buljong och låt puttra en stund
ta sen bönorna och låt dom bli varma
och sist purjolöken

vi år pasta skruvar till men hade varit gott med ris också.

Kyckling soppa

Anna-Karins Kycklingsoppa

 

7 dl vatten

1 Tärning Grönsaksbuljong

5 dl Krossade tomater

3 Stora Skogs champinjoner

1 Stor gul lök

1 Vitlöksklyfta

3 Kyckling filéer

2 Morötter

2 dl Hackad spenat

Kryddor efter smak typ:

Salt

Peppar (blandning av vit, röd, grön & svart peppar)

Cayenne peppar

Provensalska Kryddor ( blandning av Timjan, Basilika & Rosmarin)


Thaikyckling gryta

Super god gryta

1 kg kycklig lår

Fräses med 1 gul lök
1 solovitlök
ca 8 cm purjulök
2 burkar kokosmjölk
2 hönsbuljongtärningar
2 stora tsk röd chilipasta
1 tsk salt
1 kruka färsk koriander

servera gärna sweetchili till för den var mild♥

Fiskgryta med ris


Denna rätt skapas idag och blev uppskattad av hela familjen mest kanske av mig och min man.

stek först:
1 msk sesamolja
1 tsk fisk sås
1 hackad gul lök
ca 8 cm hackad purjukök
1 hackad solovitlök

häll sedan i 

5 dl mellangrädde
2 fisk buljong tärningar
2 dl vitvin
klipp i en stor knippe färsk koriander
ca 3 msk sweetchili sås
låt detta koka ihop

lägg i lite kinakål eller annan kål
häll sedan denna blandning över fisken
tärna 3 torskrygg bitar
tärna 2 lax fileer

låt stå en stund i ugnen ca 200 grader så att fisken blir
genom kokt.

serveras med ris gärna Basmatiris


Potatismos på Blåkongo potatis

Ser super läckert och blålila ut smakar som vanlig potatismos

Till detta åt vi kalvfärs biffar och stekta sockerärtor med bacon.

Kalvfärsbiffar:

ca 1,2 kg Kalvfärs
2 ägg
2 msk skorpmjöl
½ pressad solovitlök
1 msk provensalska kryddor
lite paprika pulver
svartpeppar & salt

Jordärtskock och päron soppa

Supergod och enkel soppa:

ca 500 gram jordärtskocka skalas
och ett päron kokas mjukt

mixa sen detta tillsätt ca 30 g smör

2 höns buljong tärningar

1 krm vitpeppar

ca 1 dl vittvin

och ca 7 dl mjölk

kokas upp och sedan är det bara att äta och njuta

Det är mäktigt så små skålar till förrätt är perfekt

Har nu lämnat in barnens kokbok till tryckeriet

Om två veckor kommer Alfa 5 ha en egen kokbok som dom skall sälja och sen åka på skolresa för pengarna.

Pasta sallad

Pasta sallad

Barillas
Girandole Torsades en paket kokas aldente

1 grillad kyckling
2 pkt välstekt bacon
1 burk fetaost i olja
lätt kokta sallads grönsaker (majs, paprika & ärtor)
1 näve ruccola
1 näve babyspenat

salt och peppar

Om man inte vill ha fetaost brukar jag ta vanlig salladsdressing
detta gillar barnen mest.


Pasta med Spenat lax


Spenat Lax

till 2 personer

1 hackad gul lök
1 hackad solovitlök
2,5 dl mellan grädde
1 fisk buljong tärning
ca 2 dl hackad spenat
lite peppar

kokas ihop

dela 2 laxfileer i bitar och låt ligga i såsen tills klar

koka pasta till
min nya favorit pasta är

Barillas
Girandole Torsades

En super pasta som håller formen kokar den inte så länge som det står på
paketet den är super att göra pasta sallad på för den går inte sönder.


Middag 2 gånger

Middag 1: kl 19,30 Pyttipanna med potatis, bacon och falukorv + lite rester från i går köttbullar kantarellsås, rödkål och potatis närvarande Anders & Jag.

Middag 2: kl 20,30 Pasta med lax i spenatsås till Måns & Kajsa som tränat och var hungriga när dom kom hem

Astrid fick middag hos grannen

Detta är en hyfst vanlig kväll hos oss eftersom vi har lite olika tider.

Nu kl 21,40 Satte brödet i ugnen för att få nytt bröd till frukost♥

Hade för mycket gramhamsmjöl i det blev torrt så det receptet delar jag inte ut måste först baka det så det blir saftigt och fint♥






Alfa 5 skall göra en egen kokbok

Nu har alla barnen i klassen lämnat in sina recept och nu skall alla dessa godsaker förvandlas till en kokbok som dom skall sälja i jul och åka på klassresa till våren för pengarna. Ett super tips och bra pengar.

Ekdalas fruktodling

Var idag i Östar Sönnarslöv och köpte Äpplen och päron FANTASTISK frukt Aroma & Rubiola är mina favorit äpplesorter♥♥♥♥klicka här

Semester i September


Tapas i Barcelona på min födelsedag!

Massor att välja på vi åt så vi höll på att spricka.

Stranden i Roses norra Spanien. Vi bodde i Empuriabrava.

Så bra man kan ha det en härlig utflykt.

Vackra vikar och slingriga vägar.

och god mat ♥

Måns hittade ett litet husdjur.

Tillbaka i Barcelona i Park Güell.

Sommar värme

En mörk dag som denna måste man tänka på att det blir snart sommar igen det skall bara vara lite kallt först ett tag.

Kajsa

Astrid

och Måns en blåsig och varm dag i Kämpinge. SKÅNE är vackert♥♥♥♥

Mariette soppa / snabb middag!

Idag åt vi Mariette soppa som jag hade i frysen jag piffade till
den med lite matlagningsgrädde och en köttbuljong tärning.
Sen åt vi knäckemacka till jättegott och snabbt

Jag håller på att tömma frysen så nu skall vi äta "tillpiffade rester" som jag frusit in. Mums

Mariette soppa

 150 gram stekt köttfärs

1 ½ liter vatten

1 mörk oxbuljong tärning

4 rivna potatisar

2 rivna morötter

1 riven palsternacka

2 msk Chili sås

Salt

peppar

 

Detta är ungefär vad jag brukar ha i.

Underbart gott och snabblagat barnen älskar den.


Kajsa Kavats knäcke



Kajsa Kavats knäcke

 

50 g jäst

2 dl ljummet vatten

2 msk timjan

2 tsk salt

2 msk honung

1 dl olja

5 dl dinkelsikt

1,5 dl fyrkorns kross

1 dl solrosfrö

 

  • Smula jästen i en bunke

  • Tillsätt det ljumna vattnet

  • Blanda ner salt, timjan & honung

  • Rör till jästen har löst sig

  • Rör ner oljan

  • Rör ner dinkelsikten (så mycket att det blir en tämligen fast deg.)

  • Sätt ugnen på 225 grader varmluft

  • Kavla ut degen tunt i lagom stora bitar (som fot sulor storlek 38)

  • Lägg på plåt och nagga med gaffel

  • Grädda ca 6-8 minuter (vakta dem det går rätt fort)

  • Låt kallna på galler

 


Anna-Karins grova

Detta brödet bakade jag när jag jobbade som frukostchef på Noble House så gästerna fick hembakat bröd till frukost.

Anna-Karins grova

 

5 tsk Bikarbonat

3 tsk Bakpulver

1 tsk Salt

1 dl Farinsocker (el. 1 dl hermesetas fruktsocker)

1 dl Linfrö

2 dl Krossad råg eller vete

1 dl Solrosfrö

1 dl Mandel

7 dl Vetemjöl

7 dl Rågsikt

1 dl Sylt ( hallon, lingon, äpplemos eller liknande)

1 liter Filmjölk. (går aven bra med mjölk el Yoghurt)

 

Blanda detta i en bunke. Det blir en stabbig smet häll sedan i 2 smörade 1,5 liters formar. Ställ i brödet u ugnen och sätt ugnen på 150 grader. Låt brödet vara i ugnen 2 timmar.

 

Smaklig spis Anna-Karin


Hallon Paj

Hallonpaj

 

Paj skal:

200 gram smör

200 gram kokos

1dl vetemjöl

Blanda och lägg i 2 paj formar (14 dl)

Picka med gaffel

Ställ in i ugn som är uppvärmd till 200 grader ca 15 minuter. Tills skalet den är gyllenbrunt.


Blanda smeten

4 ägg gulor

200 gram mandelmassa

2 dl yoghurt


Lägg i hallonen eller vad du önskar och slå smeten över. 

grädda i ugnen tills gyllenbrun.


Banankaka alá Astrid

Banankaka alá Astrid

Förberedelsetid: 10 min

Tillagningstid: 30 min

Färdigt på: 40 min

Ingredienser

1 dl strösocker
2 dl florsocker
150 g mjukt smör
3 st mogna bananer
2 st ekologiska ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0.5 tsk malen kanel
0.5 tsk malen ingefära
50 g valnötskärnor
smör och ströbröd till formen

Tips

När det står varmluftsugn i receptet, men du bakar med vanlig ugn, höj temperaturen i din ugn med runt 20- 25 grader så blir det bra.

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Vispa strösocker, florsocker och smör poröst och krämigt.

3. Mixa bananerna och blanda dem i smeten, tillsätt äggen.

4. Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner dem i smeten.

5. Fyll en smord och bröad 24 cm i diameters kakform med löstagbara kanter.

6. Grädda kakan mitt i ugnen, i cirka 30 minuter.

 


Kvällens middag syrlig kyckling gryta



Kyckling gryta med ris

Kyckling lår ca 600 gram
1 Rödlök
1 Solovitlök
saften från 2 lime
4 dl vatten
2 höns buljong trärningar
2,5 dl mattlagningsgrädde
1 krm spiskummin
2 krm curry
2 msk sweet chilli sås

kokas samman tillsätt sedan

2 strimlade morötter
ca 6 cm strimlad purjolök
1 strimlad röd paprika

serveras med ris och en god flaska röttvin

Super bröder i baguett form

 Smakar som surdegs bröd JÄTTE GODA

Super brödet ger 3 baguetter

Baguetter eller typ Foccacia

6 krm torrjäst för söta degar
2 tsk salt
6 dl kallt vatten
½ dl linfrö
½ dl pumpa kärnor
ca 12 dl vetemjöl

Blanda detta och låt sedan stå i 10-12 timmar i bunken på ljumen el varm plats.

Foccacia: Stjälp sedan upp det på en plåt med lite olja ta lite mjöl på händerna så blir det lättare att breda ut.
in i ugnen som är på 225 grader i 30 minuter.

Baguetter: Dela degen i tredelar vrid degen knåda inte till tre långa baugetter, in i ugnen ca 20-25 minuter 225 grader. Man kan göra en skåra i och hälla i lite olivtapenade detta blir riktigt gott.



buffétips !


Ett jobb vi gjorde när jag var på Flickorna Fläderblom !







Vitlöks oliver

Köp Kalamata oliver häll bort vattnet
häll lite olivolja på och pressa en vitlök över
lite flingsalt och provensalsk ört krydda.

Kokta Rödbetor

koka rödbetor

skala dom och dela i lagom bitar
häll fikon balsam glace på.
strö lite fling salt ovan på.

Riktigt gott tillbehör till sallads buffe

Dinkelvete sallad med Curry och kokos

Koka ett paket Dinkelvete enligt anvisning på paketet

Blanda i 1 burk kokosnöts mjölk
lite kokosflingor
salt
Gröna bönor
Broccoli

Serveras gärna ljummen

Matvete sallad med Ädelost

koka ett paket matvete eller dinkelvete (se på paketer hur)
Blanda i:

Ruccola
Färsk spenat
Päron
Melon gärna orange
Ädelost
Röd paprika
En burk fetaost i olja

Haka allt i små bitar

Räcker till ca 15 personer

Servera Foccatia (Super brödet) till

och gärna en stor bit feta ost


Farmors goda bullar

I dag skall Astrid baka farmors goda bullar.

6 dl mjölk
50 g jäst
50 g smör
1 tsk salt
ca 13 dl vetemjöl

Smält smöret häll i mjälken låt bli fingervarmt

Häll smör och mjölk över jästen

Blanda i salt och mjöl

Låt jäsa 30 minuter

Rulla till bullar
Pensla med ägg

Låt jäsa igen ca 30 minuter

Sätt ugnen på 200 grader

Grädda i ugnen ca 15 minuter.

Ät och njut!

Scones

Helg frukost med varma scones

Scones

8 dl vetemjöl

1 nypa salt ca 0,5 tsk

5 tsk bakpulver

100 gr smör

5 dl yoghurt

 

Blanda samman alla ingredienserna till en smidig deg.

Smaksätt med apelsin juice och morötter.

 

Fördela till 12 lika stora bullar.

 

Ugnen på 275 grader.


Tompas födelsedags tårta



Vi gav Tompa en tårta i present!

Tompas Tårta

 Det här behöver du:

400 g mandelmassa

4 äggvitor

 Kräm:

4 äggulor

1 ½ dl socker

1 dl vispgrädde

125 g mörk blockchoklad

150 g smör

 Riv mandelmassan grovt på vanligt rivjärn. Vispa äggvitorna till ett hårt skum, vänd ner mandelmassa raspet. Smöra en plåt och mjöla (eller ströbröd) häll smeten på plåten se det blir en rektangel som sedan skall delas i två lika stora bitar. Grädda i ugnen ca 17 minuter i 175 grader.

Låt sedan kallna helt.

 Krämen:

Häll äggulor, socker, grädde i en rostfri kastrull sjud krämen försiktigt under omrörning ca 4 minuter eller tills den tjocknar. Lägg i den hackade blockchokladen. Låt detta svalna lite klicka sedan i det mjuka smöret och vispa. Låt detta sedan bli kallt.

Bred sedan ut den helt kalla krämen mellan bottnarna och ovanpå tårtan dekorera med flagad rostad mandel eller vad man önskar.

 


Pumpa pyssel


Mormor Ingegerds ostkaka på zuccini

1 Kg Zuccini
skalas och delas i bitar, kokas mjuk. Sila bort vattnet och mixa zuccinin.

4 ägg vispas tillsammans med 1 dl socker.

blanda i

4 dl mjölk
5 msk vetemjöl
100 gram hackad sötmandel
4 hackade bittermandlar

blanda i zuccini mixen med äggsmeten

häll i smord form

200 grader i ugnen grädda kakan i 35-45 minuter

serveras varm med jordgubbs sylt

går inte att frysa (lir vattnig)

Mat jag alltid har hemma

Eftersom jag oftst inte vet vad jag skall laga föränn en kvart innan vi skall äta har jag alltid mycket mat hemma.

Så att jag kan hitta på under resans gång oftas ändrar jag receptet under tiden jag lagar maten, man kan aldrig fråga mig innan exakt vad vi skall äta det blir alltid en överaskning för alla även mig själv ibland.

Har vi rester sedan dagen innan försöker jag använda det och skapa något nytt av det så känns det inte som om vi äter rester.

gul & röd lök
vitlök
morötter
äpple
gurka
paprika
tomater
sallad
lime

potatis
ris
pasta (spagetti, lasangeplattor,makaroner, spiralpasta)
matvete
bröd

sweetchilli sås
fisksås
ketchup
senap
soja kinesisk & japansk
krossade tomater
passerade tomater

matlagningsgrädde
kokosmjölk
turkisk yoghurt
mjölk
ost
smör

hemgjord marmelad & sylt
kapris
rödbetor
inlagd gurka

i frysen ligger alltid:
laxfileer
kyckling innerfileer
köttfärs
bacon
champingjoner
broccoli
spenat
bönor
mini vårrullar
persilja
dill

i torrförådet ligger alltid:
vetemjöl
rågmjöl
sirap
socket
linfrö
vete & råg kross
solrosfrö
kruskakli
salt
florsocker
vanlijsocker
bakpulver
ströbröd

olika sorters buljong tärningar fisk, kyckling, mörk ox, kött & grönsaks.

Kryddor:
paprikapulver
svartpeppar
vitpeppar
oregano
grillkrydda
persillade
kanel
kardemumma
bikarbonat
torrjäst
curry
pepparmix
lagerblad
Provensalsk örtkrydda
ättika
atamon (när jag kokar sylt för att slippa stoppa den i frysen)
maizena
potatismjöl

Jag har säkert glömt något men när jag lagar mat är det mycket som bara kommer av sig själv och att våga♥

Thaigryta med ris

Hos oss är det alltid bråttom när middagen skall fram och jag vet oftast inte vad jag skall laga när jag börjar idag var det som vanligt ett gäng kompisar till barnen och en var allergisk mot gluten då gäller det att improvisera.

Fräs en hackad gul lök
1 pressad vitlök
lite salt
blanda i 1 kg inner kycklingfile
1 burk kokosmjölk
1 hackad tomat
köttet av en stor mango
½ dl sweetchilli
2 bananer

låt detta koka ihop red detta med lite mazena

och servera med basmatiris

barnen älskade det♥

RSS 2.0