SKRIVET: 2010-10-26, kl 22:24:43 | PUBLICERAT I: Favorit Recept !
Italienska mandelskorporEn bra julklapp som alla älskar!!
Italienska mandel skorpor
100 g Mandel
100 g Nötter
6 droppar Bitter mandel essens el. 2-3 msk Amaretto likör.
Rivet skal av en tvättad apelsin.
1 tsk Vanilj socker
100 g Smör
1 tsk stött Koriander
2 tsk Timjan
3 Ägg
2,5 dl Socker
6,5 dl Vetemjöl
1 rågad tsk Bakpulver
Börja med att hacka mandel och nötter grovt, helst för hand. Smält smöret ställ åt sidan.
Värm ugnen till 200 grader.
Vispa ägg och socker pösigt, blanda i det smälta smöret och rör om. Tillsätt nöthacket ( nötter, mandel, amarettolikören, apelsinskalet, vanilj sockret, koriandern och timjan) och sist mjölet, väl blandat med bakpulvret.
Tippa ut det hela på mjölat bakbord och knåda snabbt ihop degen på bakbordet.
Dela i fyra delar. Forma till långa rullar som läggs två och två på plåt med bakplåtspapper. Platta till längderna ordentligt med handflatan.
Grädd mitt i ugnen i 20-25 minuter. Låt längderna svalna ca 5 minuter, skär dem sedan i knappt 30cm skivor på snedden. Lägg ut kakorna med snitt ytan uppåt och torka till skorpor i 75 graders ugnsvärme ca 1 timme.
Smaklig spis! Anna-Karin