www.foodnetwork.com
Potatismos med blomkål
ca 10 mandelpotatisar
1 litet blomkålshuvud
detta kokte tills mjukt
satte sedan till en stor klick smör
en nypa muskotnöt
flingsalt
en pressad solo vitlök
paprika pulver och lite nyklippt persilja från trädgården.
Pannacotta
Pannacotta:
till 5 personer
1 dl gelésocker multi
2,5 dl mellangrädde
2,5 dl mellan mjölk
1 tsk fairtrade vaniljrörsocker
Detta kokte upp ca 1 minut hällde det sen i små formar.
Lägg varma äpplen eller varn lite syrlig sylt på
Rådjurstek & Potatisgratäng
Sorry bilderna kom på sneden men gott blev det ialla fall.
Rådjursstek
Steken var i ugnen i 7 timmar på 100 grader den blev riktigt mör och fin
endast kryddad med peppar mix och ca 2 dl vatten i formen.


Till detta åt vi Potatisgratäng, trattkantarell sås, hemgjort lingonsylt, brysselkål
och inlagd pumpa och drack gott vin.
( Barnen åt lite köttbullar från Ingelsta kalkon)
till efterrätt hade vi pannacotta med stekta äpplen.
Supergott vin

Fick ett mycket gott vin av en granne som tack för att jag gav råd när deras hund skadat tassen.
Passade toppen bra till Rådjurstek och Potatisgratäng.
Pärontårta
Pärontårta
En saftig kaka som skall vara krämig i mitten. Bakas gärna en dag i förväg.
-
Sätt ugnen på 200oC. Rör smör och socker pösigt. Rör i äggen.
-
Blanda mjöl och bakpulver och rör ned det och lätt crème fraiche i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.
-
Skala, kärna ur och klyfta päronen. Stick ner dem i smeten.
-
Vispa ihop crème fraichen, socker och ägg.
Häll det över päronen och strö över valnötterna (Hasselnötter). Grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter. Låt kakan kallna, Servera i bitar, med en klick vispad grädde.
100 g smör
1 1/2 dl socker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl lätt crème fraiche
Fyllning:
2-3 päron
1 dl lätt crème fraiche
1 dl socker
1 ägg
1 dl grovhackade valnötter
Smaklig spis! Anna-Karin
Dröm rulltårta
Dröm rulltårta
Kaka:
3 ägg
1 ½ dl strösocker
Knappt 1 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
Smörkräm:
150 g smör
3 ½ dl florsocker
2 äggulor
1 msk vaniljsocker
Kaka:
Vispa ägg och socker pösigt, Tillsätt potatismjöl, kakao och bakpulver. Blanda väl. Bred smeten i en långpanna med bakplåtspapper. Grädda i 200 grader i 5 minuter.
Smörkräm:
Rör smöret mjukt. Tillsätt äggulor, florsocker och vaniljsocker. Rör kraftigt till en luftig smet som ska bredas på det avsvalnade kakan.
Rulla ihop kakan från långsidan genom att ”dra i pappret”. Skär den i sneda, generösa skivor.
Smaklig spis !
Anna-Karin
Blev inte så bra♥
Grönsak & Köttfärs pytt
För ca 4 personer.
Fräs 300 g nötfärs i smör tillsätt sedan
Tärnad potatis ( ca 5 st mandelpotatis)
1 Hackad solo vitlök
Purjulök (ca 5 cm)
Skivad vitkål (ca 3 dl)
Zuccini
Lägg i moroten efter en sund annars blir den mosig
Tärnad morot(en morot)
Stek detta på hög värme tills potatisen är klar
Serveras med Kesoröra:
Keso
yoghurt
vitlök
och lite flytande honung
ett rivet äpple
I morse
- jag tror att det är koffein i mascara för man blir pigg av den.
Gulligt och hon har kanske rätt
Astrids vackra kakor

Detta var vad Farfar fick i present av oss när han fyllde år♥
Cupcakes!
3 st ägg.
2½ dl socker.
1 tsk vaniljsocker.
50 g smör.
1 dl gräddfil.
2 msk kallt kaffe..
3½ dl vetemjöl.
2 tsk bakpulver.
4 msk kakao.
1 st nypa salt.
TOPPING.
60 g mjukt smör.
5 dl florsocker.
1 tsk vaniljsocker.
100 g phiadelphiaost.
Några droppar karamellfärg beroende på färg
lägg gärna på strössel eller blommor så blir det extra snyggt.
GÖR SÅ HÄR.
1.sätt ugnen på 175'C.
2.vispa ägg,strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
3.smält smöret,häll i gräddfilen ock kaffet och blanda det med äggsmeten.
4.blanda vetemjöl,bakpulver,kakao och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
5.hacka den mörka chokladen grovt och smält den i ett vattenbad(i en skål över kokande vatten).
6.placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
7.grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.Låt svalna.
TOPPING
8.rör smör,florsocker,vaniljsocker och phiadelphaost krämigt.Rör sist ner karamellfärg.
9.bred ut toppingen på cupcakesen och lägg på strössel eller blommor
MUMSA NU!
Mitt älskade torp

Här är det fridfullt och det kan man behöva ibland

Visst är det vilt och vackert tänk att detta hus byggdes i slutet av 1700-talet ♥♥

Hit åker jag för att hämta andan och vila själen från intryck.

Pittoreskt & Charmigt är ord som passar bra här ♥
En sida att besöka
Smoothie
Mixa
1 banan
2-3 dl apelsinjuice
en näve persilja
detta blir en härligt grön energi kick
www.arstiderna.com
en låda med grönsaker som jag skall skapa spännande saker med.
Mumsiga muffins
Muffins
4 ägg
3,5 dl vetemjöl
2,5 dl fiberhavregryn
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl olja
2 dl mjölk
1 tsk kardemumma
1 dl russin
Rivet skal av en lime
Röres samman, häll i 12 stora formar, pensla formen med olja eller smör
225 grader i ugnen ca 15-20 minuter.
Italienska mandelskorpor
En bra julklapp som alla älskar!!
Italienska mandel skorpor
100 g Mandel
100 g Nötter
6 droppar Bitter mandel essens el. 2-3 msk Amaretto likör.
Rivet skal av en tvättad apelsin.
1 tsk Vanilj socker
100 g Smör
1 tsk stött Koriander
2 tsk Timjan
3 Ägg
2,5 dl Socker
6,5 dl Vetemjöl
1 rågad tsk Bakpulver
Börja med att hacka mandel och nötter grovt, helst för hand. Smält smöret ställ åt sidan.
Värm ugnen till 200 grader.
Vispa ägg och socker pösigt, blanda i det smälta smöret och rör om. Tillsätt nöthacket ( nötter, mandel, amarettolikören, apelsinskalet, vanilj sockret, koriandern och timjan) och sist mjölet, väl blandat med bakpulvret.
Tippa ut det hela på mjölat bakbord och knåda snabbt ihop degen på bakbordet.
Dela i fyra delar. Forma till långa rullar som läggs två och två på plåt med bakplåtspapper. Platta till längderna ordentligt med handflatan.
Grädd mitt i ugnen i 20-25 minuter. Låt längderna svalna ca 5 minuter, skär dem sedan i knappt 30cm skivor på snedden. Lägg ut kakorna med snitt ytan uppåt och torka till skorpor i 75 graders ugnsvärme ca 1 timme.
Smaklig spis! Anna-Karin
Naturdiet
Höst buffé för många
Marinerad Kycklingfilé
Detta behövs till 12-15 personer
2 kg Kycklingfilé el. fläskfile
Marinad 1
2 liter vatten
150 gr salt
10 rejäla kvistar rosmarin eller 3 msk torkad
6 skivade vitlöksklyftor
2 tsk grovmald vitpeppar.
Marinad 2
Strimlat skal av 3 citroner
4 dl olivolja
4 msk finhackad rosmarin eller 2 msk torkad
1 stor vitlöksklyfta ( ev. lite hyvlad färsk ingefära)
1 tsk grovmald vit peppar
1. Sätt ugnen på 125 grader
2. Putsa filéerna. Lägg i en ugnssäker form stek dem tills dom är genom stekta.
3. Gör under tiden marinad 1. Koka upp vatten, salt, rosmarin, vitlöksklyftor och peppar. Låt kallna.
4. Lägg ner filéerna i marinaden och förvara kallt ca 12 timmar. Ta upp och häll av marinaden.
5. Skär det gula av citronerna i strimlor med ett zestejärn. Förväll dem ½ minut och häll av vattnet.
6. Blanda citronskalet med resten av ingredienserna till marinad 2.
7. Skiva filéerna ganska tunt och häll över marinad 2, några timmar före serveringen.
Smaklig spis
Anna-Karin
Till detta serverade jag:
Kokta varma rödbetor
Sallad på kidneybönor, tomat, rödlök, paprika, broccoli, morot, majs, äpple, rostade solrosfrö, lite olika sallads sorter ( Örtagårds dressing)
Färsbiffar hjärna på hjort kött eller lamm med provensalska kryddor & vitlök.
Humus ( Kikärtspuré)
Pesto med svarta oliver
Marinerade svarta oliver
Super brödet
Efterrätt:
Fruktsallad med Kesella blandat med skalet av riven lime och florsocker.
Mammas äpplekaka eller……
Mammas äpplekaka eller……
3 ägg
3 dl vetemjöl
3 dl socker
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
Rör till en stabbig smet, häll över i en smörad form
Lägg rikligt med frukt ovan på…. äpple, banan, plommon …(banan kakan blanda kokos i smeten ca 2 dl)
Strö pärlsocker och kanel ovan på.
Lägg 50 gram smör i klickar ovan på.
Stoppa in kakan i kall ugn ca 1 timme ugnen på 175 grader.
Smaklig spis
Anna-karin
Lillehems utegrisar
Sven skrev:
"ännu är det några kvar men det bokas nån varje dag så i mitten på november tar dom nog slut, så dom som vill ha bör boka jag är två dagar i limhamn både 28 o 29 november"
Dessa grisar lever sitt liv ute och bökar hela dagarna underbart att se när dom springer i hagen med sina kompisar och leker.
Super brödet
Baguetter eller typ Foccacia
6 krm torrjäst för söta degar
2 tsk salt
6 dl kallt vatten
½ dl linfrö
½ dl pumpa kärnor
½ dl solroskärnor
ca 12 dl vetemjöl
Blanda detta och låt sedan stå i 10-12 timmar i bunken på ljumen el varm plats.
Foccacia: Stjälp sedan upp det på en plåt med lite olja ta lite mjöl på händerna så blir det lättare att breda ut.
in i ugnen som är på 225 grader i 30 minuter.
Baguetter: Dela degen i tredelar vrid degen knåda inte till tre långa baugetter, in i ugnen ca 20-25 minuter 225 grader. Man kan göra en skåra i och hälla i lite olivtapenade detta blir riktigt gott.
Mariette soppa
Idag åt vi Mariette soppa som jag hade i frysen jag piffade till
den med lite matlagningsgrädde och en köttbuljong tärning.
Sen åt vi knäckemacka till jättegott och snabbt
Mariette soppa
150 gram stekt köttfärs
1 ½ liter vatten
1 mörk oxbuljong tärning
4 rivna potatisar
2 rivna morötter
1 riven palsternacka
2 msk Chili sås
Salt
peppar
Detta är ungefär vad jag brukar ha i.
Underbart gott och snabblagat barnen älskar den.
Hurtbröd
2 limpor
3 dl havregryn
1 dl råg kross
10 dl vetemjöl
2 dl krossade linfrö
2 dl russin
2 dl grovhackade hasselnötter
4 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 liter blåbärsfil (lättfil + 1 dl hallonsylt)
1 dl mörk sirap
1 dl aprikoser
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke, rör i fil och sirap. Klicka ner smeten i en smord avlång
1,5 liters bakform. Strö gärna lite råg kross ovan på det ser trevligt ut. Grädda brödet i ca 2 timmar. Stjälp upp limporna och låt svalna under bakduk gärna över natten.
Lycka till och smaklig spis
Anna-Karin
Fröiga limpor
Fröiga limpan
2 pkt Jäst (gärna för söta degar)
1,3 liter Varmt vatten
5 dl Fiber havregryn
2 dl Solrosfrö
1 dl Loppfrö (psylliumfrö)
2 msk Salt
2 dl Mörk sirap
2 dl Krossade linfrö
1 dl Quinoa frö eller Pumpa kärnor
3 dl Rivna morötter
2 liter Vetemjöl
5 dl Grovt rågmjöl
Blanda först jäst, finger varmt vatten, salt och sirap tills det att jästen har löst sig. Häll sedan i alla frö, rivna morötter och fiberhavregrynen kör detta till en jämn smet avsluta med att blanda i allt mjölet låt detta blandas ca 10 minuter.
Häll sedan direkt i formarna 5 st 1,5 liters formar smörj formerna med olja.
Låt jästa ca 45 minuter dekorera med linfrö & flingsalt.
Låt stå i ugnen 175 grader i 60 minuter.
Blev inspirerad till att ha en egen matblogg.
Hoppas att denna blogg kan få er att känna lika mycket glädje av mat som jag känner, jag älskar verkligen att stå i mitt underbara kök och skapa sen låta min familj och mina vänner äta min mat som oftast kommer till lite av sig själv med hjälp av vad som finns i kylen och vad jag är sugen på just då, jag följer nästan aldrig ett recept så familjen blir ständigt överraskade med nya spännade kreationer. Tack för att ni står ut♥♥♥

Köpte underbara tomater från http://vikentomater.se supergod kyckling från http://bjarefagel.com så middagen för kvällen blev riktigt god om jag får skryta potatismos med mandelpotatis, blomkål, persilja & vitlök lättkokta sockerärtor med olivolja och flingsalt.
Potatismoset:
ca 10 mandelpotatisar
1 litet blomkålshuvud
detta kokte tills mjukt
satte sedan till en stor klick smör
en nypa muskotnöt
flingsalt
en pressad solo vitlök
paprika pulver och lite nyklippt persilja från trädgården.

sen blev det pannacotta med ljumma äpplen.
Pannacotta:
1 dl gelésocker multi
2,5 dl mellangrädde
2,5 dl mellan mjölk
1 tsk fairtrade vaniljrörsocker
Detta kokte upp ca 1 minut hällde det sen i små formar.
Toppade detta med äpple som jag tärnade och stekte i smör och fairtrade cane syrup.
Nu sitter vi i soffan och är mätta och nöjda.
Mat är härligt och det var riktigt trevligt och gott på mässan mera sånt..................
Tack Kajsa för att du hjälper mig att ta foto.