Annorlunda Köttfärs sås
600 gram köttfärs
1 gul lök
1 solovitlök
1 burk kokosmjölk
1 dl mellangrädde
1 krm paprikapulver
1 krm svart peppar
2 köttbuljong tärningar
lite salt
gröna bönor
stö lite hackad purjolök över
Fräs köttfärs, vitlök & gulök
häll i grädde & kokosmjölk
kryddor, buljong och låt puttra en stund
ta sen bönorna och låt dom bli varma
och sist purjolöken
vi år pasta skruvar till men hade varit gott med ris också.
Kyckling soppa
Anna-Karins Kycklingsoppa
7 dl vatten
1 Tärning Grönsaksbuljong
5 dl Krossade tomater
3 Stora Skogs champinjoner
1 Stor gul lök
1 Vitlöksklyfta
3 Kyckling filéer
2 Morötter
2 dl Hackad spenat
Kryddor efter smak typ:
Salt
Peppar (blandning av vit, röd, grön & svart peppar)
Cayenne peppar
Provensalska Kryddor ( blandning av Timjan, Basilika & Rosmarin)
Thaikyckling gryta
1 kg kycklig lår
Fräses med 1 gul lök
1 solovitlök
ca 8 cm purjulök
2 burkar kokosmjölk
2 hönsbuljongtärningar
2 stora tsk röd chilipasta
1 tsk salt
1 kruka färsk koriander
servera gärna sweetchili till för den var mild♥

Fiskgryta med ris
Denna rätt skapas idag och blev uppskattad av hela familjen mest kanske av mig och min man.
stek först:
1 msk sesamolja
1 tsk fisk sås
1 hackad gul lök
ca 8 cm hackad purjukök
1 hackad solovitlök
häll sedan i
5 dl mellangrädde
2 fisk buljong tärningar
2 dl vitvin
klipp i en stor knippe färsk koriander
ca 3 msk sweetchili sås
låt detta koka ihop
lägg i lite kinakål eller annan kål
häll sedan denna blandning över fisken
tärna 3 torskrygg bitar
tärna 2 lax fileer
låt stå en stund i ugnen ca 200 grader så att fisken blir
genom kokt.
serveras med ris gärna Basmatiris
Potatismos på Blåkongo potatis
Till detta åt vi kalvfärs biffar och stekta sockerärtor med bacon.
Kalvfärsbiffar:
ca 1,2 kg Kalvfärs
2 ägg
2 msk skorpmjöl
½ pressad solovitlök
1 msk provensalska kryddor
lite paprika pulver
svartpeppar & salt
Jordärtskock och päron soppa
ca 500 gram jordärtskocka skalas
och ett päron kokas mjukt
mixa sen detta tillsätt ca 30 g smör
2 höns buljong tärningar
1 krm vitpeppar
ca 1 dl vittvin
och ca 7 dl mjölk
kokas upp och sedan är det bara att äta och njuta
Det är mäktigt så små skålar till förrätt är perfekt♥
Har nu lämnat in barnens kokbok till tryckeriet
Pasta sallad
Barillas
Girandole Torsades en paket kokas aldente
1 grillad kyckling
2 pkt välstekt bacon
1 burk fetaost i olja
lätt kokta sallads grönsaker (majs, paprika & ärtor)
1 näve ruccola
1 näve babyspenat
salt och peppar
Om man inte vill ha fetaost brukar jag ta vanlig salladsdressing
detta gillar barnen mest.
Pasta med Spenat lax
Spenat Lax
till 2 personer
1 hackad gul lök
1 hackad solovitlök
2,5 dl mellan grädde
1 fisk buljong tärning
ca 2 dl hackad spenat
lite peppar
kokas ihop
dela 2 laxfileer i bitar och låt ligga i såsen tills klar
koka pasta till
min nya favorit pasta är
Barillas
Girandole Torsades
En super pasta som håller formen kokar den inte så länge som det står på
paketet den är super att göra pasta sallad på för den går inte sönder.
Middag 2 gånger
Middag 2: kl 20,30 Pasta med lax i spenatsås till Måns & Kajsa som tränat och var hungriga när dom kom hem
Astrid fick middag hos grannen
Detta är en hyfst vanlig kväll hos oss eftersom vi har lite olika tider.
Nu kl 21,40 Satte brödet i ugnen för att få nytt bröd till frukost♥
Hade för mycket gramhamsmjöl i det blev torrt så det receptet delar jag inte ut måste först baka det så det blir saftigt och fint♥
Alfa 5 skall göra en egen kokbok
Ekdalas fruktodling
Semester i September

Tapas i Barcelona på min födelsedag!

Massor att välja på vi åt så vi höll på att spricka.

Stranden i Roses norra Spanien. Vi bodde i Empuriabrava.

Så bra man kan ha det en härlig utflykt.

Vackra vikar och slingriga vägar.

och god mat ♥

Måns hittade ett litet husdjur.

Tillbaka i Barcelona i Park Güell.
Sommar värme

Kajsa

Astrid

och Måns en blåsig och varm dag i Kämpinge. SKÅNE är vackert♥♥♥♥
Mariette soppa / snabb middag!
Idag åt vi Mariette soppa som jag hade i frysen jag piffade till
den med lite matlagningsgrädde och en köttbuljong tärning.
Sen åt vi knäckemacka till jättegott och snabbt
Jag håller på att tömma frysen så nu skall vi äta "tillpiffade rester" som jag frusit in. Mums
Mariette soppa
150 gram stekt köttfärs
1 ½ liter vatten
1 mörk oxbuljong tärning
4 rivna potatisar
2 rivna morötter
1 riven palsternacka
2 msk Chili sås
Salt
peppar
Detta är ungefär vad jag brukar ha i.
Underbart gott och snabblagat barnen älskar den.
Kajsa Kavats knäcke
Kajsa Kavats knäcke
50 g jäst
2 dl ljummet vatten
2 msk timjan
2 tsk salt
2 msk honung
1 dl olja
5 dl dinkelsikt
1,5 dl fyrkorns kross
1 dl solrosfrö
-
Smula jästen i en bunke
-
Tillsätt det ljumna vattnet
-
Blanda ner salt, timjan & honung
-
Rör till jästen har löst sig
-
Rör ner oljan
-
Rör ner dinkelsikten (så mycket att det blir en tämligen fast deg.)
-
Sätt ugnen på 225 grader varmluft
-
Kavla ut degen tunt i lagom stora bitar (som fot sulor storlek 38)
-
Lägg på plåt och nagga med gaffel
-
Grädda ca 6-8 minuter (vakta dem det går rätt fort)
-
Låt kallna på galler
Anna-Karins grova
Detta brödet bakade jag när jag jobbade som frukostchef på Noble House så gästerna fick hembakat bröd till frukost.
Anna-Karins grova
5 tsk Bikarbonat
3 tsk Bakpulver
1 tsk Salt
1 dl Farinsocker (el. 1 dl hermesetas fruktsocker)
1 dl Linfrö
2 dl Krossad råg eller vete
1 dl Solrosfrö
1 dl Mandel
7 dl Vetemjöl
7 dl Rågsikt
1 dl Sylt ( hallon, lingon, äpplemos eller liknande)
1 liter Filmjölk. (går aven bra med mjölk el Yoghurt)
Blanda detta i en bunke. Det blir en stabbig smet häll sedan i 2 smörade 1,5 liters formar. Ställ i brödet u ugnen och sätt ugnen på 150 grader. Låt brödet vara i ugnen 2 timmar.
Smaklig spis Anna-Karin
Hallon Paj
Hallonpaj
Paj skal:
200 gram smör
200 gram kokos
1dl vetemjöl
Blanda och lägg i 2 paj formar (14 dl)
Picka med gaffel
Ställ in i ugn som är uppvärmd till 200 grader ca 15 minuter. Tills skalet den är gyllenbrunt.
Blanda smeten
4 ägg gulor
200 gram mandelmassa
2 dl yoghurt
Lägg i hallonen eller vad du önskar och slå smeten över.
grädda i ugnen tills gyllenbrun.
Banankaka alá Astrid
Banankaka alá Astrid
Förberedelsetid: 10 min
Tillagningstid: 30 min
Färdigt på: 40 min
Ingredienser
1 dl strösocker
2 dl florsocker
150 g mjukt smör
3 st mogna bananer
2 st ekologiska ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0.5 tsk malen kanel
0.5 tsk malen ingefära
50 g valnötskärnor
smör och ströbröd till formen
Tips
När det står varmluftsugn i receptet, men du bakar med vanlig ugn, höj temperaturen i din ugn med runt 20- 25 grader så blir det bra.
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Vispa strösocker, florsocker och smör poröst och krämigt.
3. Mixa bananerna och blanda dem i smeten, tillsätt äggen.
4. Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner dem i smeten.
5. Fyll en smord och bröad 24 cm i diameters kakform med löstagbara kanter.
6. Grädda kakan mitt i ugnen, i cirka 30 minuter.
Kvällens middag syrlig kyckling gryta

Kyckling gryta med ris
Kyckling lår ca 600 gram
1 Rödlök
1 Solovitlök
saften från 2 lime
4 dl vatten
2 höns buljong trärningar
2,5 dl mattlagningsgrädde
1 krm spiskummin
2 krm curry
2 msk sweet chilli sås
kokas samman tillsätt sedan
2 strimlade morötter
ca 6 cm strimlad purjolök
1 strimlad röd paprika
serveras med ris och en god flaska röttvin
Super bröder i baguett form

Super brödet ger 3 baguetter
Baguetter eller typ Foccacia
6 krm torrjäst för söta degar
2 tsk salt
6 dl kallt vatten
½ dl linfrö
½ dl pumpa kärnor
ca 12 dl vetemjöl
Blanda detta och låt sedan stå i 10-12 timmar i bunken på ljumen el varm plats.
Foccacia: Stjälp sedan upp det på en plåt med lite olja ta lite mjöl på händerna så blir det lättare att breda ut.
in i ugnen som är på 225 grader i 30 minuter.
Baguetter: Dela degen i tredelar vrid degen knåda inte till tre långa baugetter, in i ugnen ca 20-25 minuter 225 grader. Man kan göra en skåra i och hälla i lite olivtapenade detta blir riktigt gott.
buffétips !
Ett jobb vi gjorde när jag var på Flickorna Fläderblom !



Vitlöks oliver
häll lite olivolja på och pressa en vitlök över
lite flingsalt och provensalsk ört krydda.
Kokta Rödbetor
skala dom och dela i lagom bitar
häll fikon balsam glace på.
strö lite fling salt ovan på.
Riktigt gott tillbehör till sallads buffe
Dinkelvete sallad med Curry och kokos
Blanda i 1 burk kokosnöts mjölk
lite kokosflingor
salt
Gröna bönor
Broccoli
Serveras gärna ljummen
Matvete sallad med Ädelost
Blanda i:
Ruccola
Färsk spenat
Päron
Melon gärna orange
Ädelost
Röd paprika
En burk fetaost i olja
Haka allt i små bitar
Räcker till ca 15 personer
Servera Foccatia (Super brödet) till
och gärna en stor bit feta ost
Farmors goda bullar
6 dl mjölk
50 g jäst
50 g smör
1 tsk salt
ca 13 dl vetemjöl
Smält smöret häll i mjälken låt bli fingervarmt
Häll smör och mjölk över jästen
Blanda i salt och mjöl
Låt jäsa 30 minuter
Rulla till bullar
Pensla med ägg
Låt jäsa igen ca 30 minuter
Sätt ugnen på 200 grader
Grädda i ugnen ca 15 minuter.
Ät och njut!
Scones
Helg frukost med varma scones
Scones
8 dl vetemjöl
1 nypa salt ca 0,5 tsk
5 tsk bakpulver
100 gr smör
5 dl yoghurt
Blanda samman alla ingredienserna till en smidig deg.
Smaksätt med apelsin juice och morötter.
Fördela till 12 lika stora bullar.
Ugnen på 275 grader.
Tompas födelsedags tårta

Vi gav Tompa en tårta i present!
Tompas Tårta
Det här behöver du:
400 g mandelmassa
4 äggvitor
Kräm:
4 äggulor
1 ½ dl socker
1 dl vispgrädde
125 g mörk blockchoklad
150 g smör
Riv mandelmassan grovt på vanligt rivjärn. Vispa äggvitorna till ett hårt skum, vänd ner mandelmassa raspet. Smöra en plåt och mjöla (eller ströbröd) häll smeten på plåten se det blir en rektangel som sedan skall delas i två lika stora bitar. Grädda i ugnen ca 17 minuter i 175 grader.
Låt sedan kallna helt.
Krämen:
Häll äggulor, socker, grädde i en rostfri kastrull sjud krämen försiktigt under omrörning ca 4 minuter eller tills den tjocknar. Lägg i den hackade blockchokladen. Låt detta svalna lite klicka sedan i det mjuka smöret och vispa. Låt detta sedan bli kallt.
Bred sedan ut den helt kalla krämen mellan bottnarna och ovanpå tårtan dekorera med flagad rostad mandel eller vad man önskar.
Pumpa pyssel

Mormor Ingegerds ostkaka på zuccini
skalas och delas i bitar, kokas mjuk. Sila bort vattnet och mixa zuccinin.
4 ägg vispas tillsammans med 1 dl socker.
blanda i
4 dl mjölk
5 msk vetemjöl
100 gram hackad sötmandel
4 hackade bittermandlar
blanda i zuccini mixen med äggsmeten
häll i smord form
200 grader i ugnen grädda kakan i 35-45 minuter
serveras varm med jordgubbs sylt
går inte att frysa (lir vattnig)
Mat jag alltid har hemma
Så att jag kan hitta på under resans gång oftas ändrar jag receptet under tiden jag lagar maten, man kan aldrig fråga mig innan exakt vad vi skall äta det blir alltid en överaskning för alla även mig själv ibland.
Har vi rester sedan dagen innan försöker jag använda det och skapa något nytt av det så känns det inte som om vi äter rester.
gul & röd lök
vitlök
morötter
äpple
gurka
paprika
tomater
sallad
lime
potatis
ris
pasta (spagetti, lasangeplattor,makaroner, spiralpasta)
matvete
bröd
sweetchilli sås
fisksås
ketchup
senap
soja kinesisk & japansk
krossade tomater
passerade tomater
matlagningsgrädde
kokosmjölk
turkisk yoghurt
mjölk
ost
smör
hemgjord marmelad & sylt
kapris
rödbetor
inlagd gurka
i frysen ligger alltid:
laxfileer
kyckling innerfileer
köttfärs
bacon
champingjoner
broccoli
spenat
bönor
mini vårrullar
persilja
dill
i torrförådet ligger alltid:
vetemjöl
rågmjöl
sirap
socket
linfrö
vete & råg kross
solrosfrö
kruskakli
salt
florsocker
vanlijsocker
bakpulver
ströbröd
olika sorters buljong tärningar fisk, kyckling, mörk ox, kött & grönsaks.
Kryddor:
paprikapulver
svartpeppar
vitpeppar
oregano
grillkrydda
persillade
kanel
kardemumma
bikarbonat
torrjäst
curry
pepparmix
lagerblad
Provensalsk örtkrydda
ättika
atamon (när jag kokar sylt för att slippa stoppa den i frysen)
maizena
potatismjöl
Jag har säkert glömt något men när jag lagar mat är det mycket som bara kommer av sig själv och att våga♥
Thaigryta med ris
Fräs en hackad gul lök
1 pressad vitlök
lite salt
blanda i 1 kg inner kycklingfile
1 burk kokosmjölk
1 hackad tomat
köttet av en stor mango
½ dl sweetchilli
2 bananer
låt detta koka ihop red detta med lite mazena
och servera med basmatiris
barnen älskade det♥